Yargıtay Dosya Sorgu: Yargıtay Dosya Sorgulaması yapabilmek için, sayfa altında bulunan linke tıklayarak yargıtay dosya sorgulama sitesine girildikten sonra; E-hizmetler bölümünden, ilk sırada yer alan DOSYA SORGU menüsünü seçiniz.
Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır
Açılan bu menü içerisinden;
- MAHKEME İLİ ( Mahkemenin hangi il mahkemesi olduğunu seçiniz.)
- MAHKEME TÜRÜ ( Mahkeme türü seçilir. Unutulmamalıdır ki; sizin mahkemeniz, 1. 2. ve 3. gibi numaralı olabilir, burada seçilecek olan mahkemenin ana türü, yani 12. asliye ceza mahkemesi ise, sizin seçmek istediğiniz mahkeme ilk olarak bu MAHKEME TÜRÜ’nden ASLİYE CEZA MAHKEMESİ menüsünü seçmelisiniz.
Dava Dosyaları Sorgulama: Alt menüye geçtiğinizde; MAHKEME İLİ ve MAHKEME TÜRÜ’nü doğru seçerseniz, MAHKEME adı altında, bahse konu yerde bulunan tüm mahkeme türleri listelenir. o listeden neyi öğrenmek istiyorsanız o mahkemeyi seçersiniz. Esas numarası ve karar numarası da girildikten sonra BUL butonu ile dosya bilgilerine ulaşmış olursunuz. Ayrıca, Temyiz edilen dosyanın gönderilmiş olduğu YARGITAY’ı ve esas numarasını biliyor iseniz; aynı sayfada sol tarafta bulunan DAİRE BİLGİLERİNİ KULLANARAK SORGULAMA menüsünden de sorgulama yapabilirsiniz.
Yargıtay Dava Sonucu Sorgulama: Yargıtay dosya sorgulaması yaptığınızda, özellikle ceza dosyalarında, Yargıtay dosya numarası değil de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (Yargıtay C.B.S.) bölümünde 1. bölüm, 2. bölüm gibi bölüm numarası yazıyor ve başkaca bir şey yazmıyorsa bunun anlamı şudur; Dosyanız, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda inceleme aşamasındadır. Bu dosya Yargıtay C.B.S. tarafından incelenir, mütalaa (bir nevi kamu adına öneri, uygulanması gereken anlamını taşır) sunar ve sonrasında bahse konu dosyayı ilgili Yargıtay Ceza Dairesi’ne gönderir, bundan sonra dosya karara bağlanır. Yargıtay C.B.S. aşamasında dosya karara bağlanmaz. Karara bağlama birimi Yargıtay Ceza Dairesidir.
Leave a Reply