Gecikme Faizi Hesaplama: Gecikme zammı devlet tarafından maaşların ödenirken hesaplanmayan daha sonraki maaşlara yansıtılması durumudur. Bu uygulama ile çalışanların mali kayıpları en aza indirgenmektedir. Konuyu bir örnekle açıklamak gerekir ise, siz bir çalışansınız ve maaşınız her ayın 15 de almaktasınız yalnız çalıştınız kurum maaşınıza zam yapmak için 6 ay beklemiş olup öyle zam yapmıştır. İşte size zamsız olarak verilen fakat zamlı olarak almanız gereken 6 aylık maaşın sadece zam kısmı 7. aydaki maaşınıza yansıtılıp ödenmiştir. Bu durum gecikme zammı olarak tabir edilmektedir.
Gecikme Zammı Sorgulama
Gecikme zammı hesaplama durumuna gelecek olar isek şöyle hesaplanır, her ay için belirlenen zam oranında hesaplanarak ödeme yapılır. Böyle pozitif gecikme zamları olabildiği gibi negatif gecikme zamları da mevcuttur. Bu negatif gecikme zamları genellikle üreticiyi korumakta olup ödemlerin düzenli bir şekilde sağlanması sağlanmaktadır.
Gecikme Zammı Öğrenme
Gecikme zammı her ne şekilde uygulanırsa uygulansın uygulamadaki temel amaç mali kayıpların en aza indirilmesidir. Uygulama genel anlamda işe yaramaktadır. İşe yaramasında ki en büyük etmen ise insanların artık mali kayıplara uğramak istememsidir. Günümüzde insanlar artık mali kayıpları en aza indirmek için birçok uygulanabilir sistem geliştirmektedir. Bunlar en kullanışlı olanı şüphesiz sigorta sistemidir. Sigorta en çağlardan beri kullanılmakta olup oldukça iyi işleyen bir sistemdir.
E Devlet Gecikme Zammı Hesaplama
Gecikme zammı hesaplanırken dikkate alınan bir diğer hususta belirlenen oranlardır. Bu oranlar kamu kurumlarınca belirli dönemlerde açıklanır. Kamu gibi resmi dairelerde bu oranlara uymak zorunludur. Kişisel anlaşmalarda ise istenilen oran belirlenebilir. Belirlenen oran mutlaka senede yazılması gerekir yoksa mahkemelik olunduğu zaman herhangi bir delil sayılmaz. Genelde bu tarz düşünceler ödemeler aksatılmaması için yüksek belirlenmektedir. Ödenmemesi durumda ise icralık olunabilmektedir. Bu gibi nahoş durumlara düşmemek için ödemelerimizi mali gücümüz ve imkânlarımız doğrultusun da yapmalıyız.
Son yıllarda devletimiz kamu kesiminde çalışanlara gecikme zammı vermiştir. Bu gecikme zammı hesaplama yöntemi ise yukarıda belirtimiz şekilde yapılmıştır. Böylelikle piyasalara bir nebze olsun can gelmiş olup hareketlenme sağlanmaya çalışılmıştır. Bu ise gecikme zammının bir diğer boyutunu oluşturmaktadır.
Leave a Reply