GBT ve Sabıka Adli Sicil Kaydı Sorgulama


gbt ve sabika adli sicil kaydi sorgulama
gbt ve sabika adli sicil kaydi sorgulama

Gbt yani genel bilgi taraması bir nevi sabıka kaydı sorgulama sistemine benzemektedir. Adli sicil kaydı sorgulama ile arasında ise bazı farklar bulunmaktadır. GBT kayıtları, polis ve jandarmanın aynı sistem altında tutuğu kayıtlardır. GBT Sorgulama, kişi hakkında yakalama, tutuklama yahut yurt dışına çıkma yasağı kararı çıkartılmış olan veya hakkında böyle bir karar bulunmamakla birlikte askeri bir suçtan dolayı (yoklama , bakaya gibi) askerlik şubesine veya birliğine teslim olması gereken kimseler hakkında tutulur.

Herhangi bir şekilde, gözaltına alınmış bulunan kimseler ile, disiplin cezası almış bulunan kimselerin kayıtları burada yoktur.

Daha önce herhangi bir suç işlememiş herhangi bir ceza almamış bir kimsenin genel bilgi toplama merkezinde herhangi bir kaydı yoktur.

Gbt yani Genel bilgi toplama aslında Emniyetin bağlı olduğu İçişleri bakanlığına bağlı olan ve onun alt yapısını kullanan bir sistemdir. Ülkemizde pek çok kişi GBT kelimesini duymuş olmakla birlikte aslında anlamını tam olarak bilmemektedirler.

Sabıka Adli Sicil Kaydı Sorgulama Sistemi

Türkiye’de günde ortalama 45 bin kişinin bireysel adli sicil kayıt başvurusu yapıldığı bildirilen açıklamada, adli sicil kaydı belgelerinin e-Devlet üzerinden verilmesiyle, vatandaşların büyük bir zaman kaybından kurtulmuş olacağının altı çizildi.

E-Devlet üzerinden belgeyi alabilmek için “e-Devlet Kapısının kayıtlı kullanıcısı” olmak gerektiği kaydedilen açıklamada, bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon kayıtlı e-Devlet kapısı kullanıcısı arasında bulunmayanların, en yakın PTT merkezlerine giderek şifrelerini alıp kayıtlı kullanıcı olabilecekleri ifade edildi. Açıklamada, e-Devlet Kapısı’nın aynı zamanda elektronik imza veya mobil elektronik imza ile de kullanılabildiği hatırlatıldı.

Sahil güvenlik teşkilatı ve emniyet teşkilatı gibi teşkilatlanmaların Anayasal çerçeve içerisinde kullandığı hakları olduğundan bu sistemle bilgi toplamak ve kayıt altına almak tamamen serbesttir. Fakat adli bir alt yapısı veya dayanağı olmadan hiç bir devlet çalışanı GBT sorgulama işlemi yapamaz. Bununla birlikte bu sisteme yeni bilgi eklemek ile yetkilendirilen kurumların hiç bir şekilde vatandaşların gerçek bilgilerini değiştirmek ve gizliliği ihlal edici bir şekilde kullanması da yasaktır.

Şunun çok iyi bilinmesi gerekir ki GBT sorgulama güvenlik amacıyla yapılır. Toplumda şüphe çeken ve topluma rahatsızlık veren kişiler güvenlik güçlerince kenara çekilerek GBT sorgulama işlemine tabii tutulurlar. Sorgulama TC kimlik numarası kullanılarak yapılmaktadır. Yapılan sorgulamada kişi hakkında bir yakalama kararı olup olmadığı veya kişinin asker kaçağı olup olmadığı saptanır. Eğer GBT sorgulama işlemi sırasında herhangi bir yakalama kararına rastlanır veya da kişi asker kaçağı çıkarsa sorgulamayı yapan ekip tarafından yakalanarak ilgili yerlere teslim edilir. Ülkemizde GBT sorgulama işlemini belli başlı 4 kurum yapabilmektedir. Bu kurumlar; Sahil güvenlik teşkilatı, Emniyet teşkilatı, Jandarma, Gümrük teşkilatı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*