Damga Vergisi 2017
Damga vergisi, kurumlar ya da kişiler arasında olabilecek her türlü sözleşmeden dolayı meydan gelen ve e devletin aldığı bir çeşit vergi çeşitlerinden olmaktadır. Bu vergi kişilerin kendi aralarında anlaşması ve resmi kurumlara kayıt olduğunuzu belli eden bir vergi çeşitleri arasında yer alır. Mükellefin en fazla sayısı olduğu vergi çeşitleri arasında yer almaktadır. Tüketicinin kullandığı ve kesinlikle kâğıt üzerinde gerçekleştirilen vergilerdendir.
E Devlet Damga Vergisi
Eğer kâğıt yok ise damga vergisi diye adlandırılma ve vergi kesinlikle gerçekleşemez. Bu vergi kâğıt üzerinde gerekli her şeyin düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bir konuyu belli etmesi, ispatlaması tüm detayları ile açıklayan bir kâğıttır. Bunun dışında elektrikli aletlerin kullanılarak bu vergiler oluşturulsa bile kesinlikle içine dâhil edilmektedir. İçerisindeki her türlü mesele, yapılan anlaşma kâğıt üzerinde hukuka uygun şekilde sonuçları belli etmelidir. Kesinlikle gerekli resmi yerlere bildirilmesi ve hitap etmesi şarttır.
Damga Vergisi Beyannamesi
Damga vergisi, içerisine dâhil olan vergi gibi ya da uygulanan cezanın üzerinden belirli bir zaman geçmesi yani zamanaşımı içerisine girmesi sonucunda, tekrardan evrakın verilen hüküm sonrası tekrardan tarih sonrası tekrardan vergi alınacağı kararlaştırılmıştır. Bu vergi hukuki mesele sonrası olayı ispat etme açısından bazı nitelikleri taşıması kaydı ile kâğıt üzerinde yapılan bir anlaşmadır.
Damga Vergisi Oranları
Ancak zaman içerisinde belirlenen miktarın artması ya da hükümlerin değişmesi, verginin devredilmesi dâhilinde vergiye eklenmektedir. Verginin devri yapıldığı zaman ise; dörtte biri kadar belirlenen miktar alınır. Eğer sözleşme süresi kişiler tarafından uzatılma olursa belirlenen miktar ya da ona yakın kadar vergi istenir. Bunun dışında süre uzatılırsa kesinlikle dörtte biri kadar alınmaktadır.
Damga Vergisi Hesaplama
Damga vergisi, mükellefi yani bu verginin sorumlulukları kâğıt üzerinden yapılan sözleşmeyi imzalayan kişilere ait olmaktadır. Resmi kurumlara gidildiği zaman kişiler ya da kurumlar arasındaki işlemlerin aitliği vergisini kişilerin ödemesi gerekmektedir. Bu vergiler resmi daireler tarafından alınmaktadır. Resmi daireler; genel ve özel bütçeleri kontrol, idare eden, bunların ödemelerini alan e devlete bağlı yerlerdir. İllerin, belediyelerin ve köylerin de e devlet tarafından sürekli olarak kontrol edilmesi, idare edilmesini yapan kurumdur. Resmi dairelerde, kişilerin kendi arasında yaptığı işlemlerin sonucunda verginin ödemesini kesinlikle kişiler yapmalıdır.
Leave a Reply